Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2009 13:17 - Айнщайн - лудият гений! (2)
Автор: sisithebest Категория: Технологии   
Прочетен: 3740 Коментари: 12 Гласове:
0



Продължавам с Айнщайн...

Днес си говорим за "Дупките на Айнщайн".


* * *

Има страшно много митове около черните дупки и повечето са се получили от Холивуд. Телевизията и филмите ги представят като тунели на времето или тунели до други измерения, или като прахосмукачка, която всмуква всичко попаднало в обсега им... и още много други. Просто казано, обаче, черните дупки са нищо повече от последния етап от еволюцията на масивните звезди. И все пак това обяснение някак си не ги прави по-лесни за разбиране или по-малко мистериозни.

image
* * *


А според вас какво се случва с предметите, които попадат отвъд събитийния хоризонт на една черна дупка? Къде отива всичко всмукано?

Нека се върнем в 1935та година, когато Айнщайн и Розен публикуват научен труд, посветен на така-наречените чревояди, или бели дупки...

* * *

останалото тук ;-)



ПП. И не забравяйте да гласувате за анкетата ;-)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - без заглавие
15.06.2009 14:36
Здрасти! В предишната ти публикация в коментарите се е зародил спор,та : Скоростта на светлината е с=299793000 м/сек. (има я в калкулаторите тази константа).И според тази система SI (която фиксира мерните еденици на величините): Разстояние(път)-s се измерва в метри, а времето-t в секунди и за това скорост: v=s/t се мери в метри/секунда
цитирай
2. sisithebest - ;)
15.06.2009 14:43
ясно :)
е аз съм любител, а не учен така, че всеки може да има един - два пропуска. :) благодаря за пояснението :)
цитирай
3. batstefan - дръжте ме да не падна
15.06.2009 14:44
в черната дупка! Ще се превърна в точка която притежава маса m=101kg.
цитирай
4. sisithebest - хехехехехеххе
15.06.2009 14:52
:)))))))
цитирай
5. анонимен - без заглавие
15.06.2009 14:53
То и аз съм любител.Карай така и да не ти пука!
цитирай
6. batstefan - Въпрос
15.06.2009 14:58
Не съм на ясно защо черните дупки по едно направление изпускат тънък и силен лъч светлина? Та нали от черните дупки дори и светлината не може да излезе? Аз имам едно предположение и то е:(не ми се смейте ако е грешно) мисля че гравитацията има поляритет, който в материални условия не се забелязва, тъй като частиците материя са случайно ориентирани във всички посоки, до-като при високи налягания каквито има в черните дупки, тяхната съпротивителна сила не може да ги спре така че те частиците се ориентират според гравитационното поле. А в средатата на черната дупка по едно от направленията интензитета е 0 или може би отрицателен което води до изпускане на светлина и газове. Вие какво мислите?
цитирай
7. sisithebest - :)
15.06.2009 15:36
Значи специално се порових... Това се нарича Лъчение на Хокинг – процес, при който черни дупки излъчват различни елементарни частици. Имайки предвид закона за запазване на енергията, при този процес масата на черните дупки намалява, т.е. черната дупка се „изпарява“.

Квантовата механика описва флуктуациите на вакуума: непрекъснато двойки виртуални частици се образуват от вакуума и не след дълго анихилират една с друга. Ако такава двойка виртуални частици се зароди близо до хоризонта на събитията на черна дупка, то тази двойка може да бъде разкъсана от приливните сили на черната дупка и една от двете частици да бъде погълната. По този начин непогълнатата от черната дупка частица изглежда като излъчена от черната дупка и от виртуална става реална. Евристично, за далечен наблюдател, погълнатата от черната дупка частица е като частица с отрицателна енергия, т.е. нейното поглъщане би намалило масата на черната дупка (масата на черната дупка плюс някаква отрицателна маса дава по-малко положително число). Интересното е, че лъчението, което се образува от непогълнатите частици дава топлинен спектър, както и че температурата му може да се сметне.
цитирай
8. batstefan - Благодаря
15.06.2009 16:14
за положения труд и ясния отговор.

:)
цитирай
9. sisithebest - :)
15.06.2009 16:16
;)
цитирай
10. andi2 - супер ти е сайтчето :)
16.06.2009 13:05
супер ти е сайтчето
:)
цитирай
11. sisithebest - :)
16.06.2009 13:32
благодаря :)))
цитирай
12. анонимен - Електорално уравнение
02.07.2009 01:57
“E=mc2 Ментално проникновение на един български избирател”
Пия си ракията пред телевизора и се ослушвам жената да не види, че доливам от бутилката ”Цар Симеон”, която съм скрил под дивана. По телевизията нещо стана скучно. Все една песен си пеят: - „Избираш Бойко-получаваш Костов” или пък новото: -„Избираш Станишев , получаваш Доган”. И двете ги знам. Сега пък показват една брадва и мрънкат, че „ей така!” Костов щял да нацепи Доган на трески за огрев. Но аз не им се хващам. Жената ми каза на миналите избори кое е ментето и ми купи марково “Black Jack” да не се бъркам.
Взех да цъкам дистанционното. По Държавната обещават да ме защитават от Костов и Бойко. На миналите щяха да ме защитават от ЕС..?! Тия ги няма в календара! Превключих на Втора – шоу. На Трета – шоу. На четвърта - Азис. На Пета – Бакалова. На Шеста – Доган. На седма – Янето. На Осма – Волен се пени. На девета - песни за Родината. - Ой мамка му стара! - Къде ли беше оня канал с порното?!
- На порното ли пак налиташ! Дъртак с дъртаците! Няма ли да ти дойде акъла! Не се ли виждаш, че една торба боклук на можеш да занесеш до еко-контейнера!..
- Какъв еко-контейнер бе жена. Те го запалиха вчера. Гледам новините.
-Къде видя нещо ново, та да дойда да ги гледам и аз. Пак си пил някакво менте!.. И докато се обърна едни мокри гащи ми се залепиха на очите. Машинално натиснах бутона за следващия канал и си отдъхнах. Телевизия „Да Винчи”. Пак изборни коментари. Обясняваха нещо за e=mc2
- Какво се правиш на учен? Вземай торбата с боклука! Жената се наведе и прибра гащите в легена. – Докато простра да си се върнал!
- Защо учен бе жена ? Не ме обиждай за нищо. Виж какво разправят хората. Е било равно на М по Ц на квадрат.
- Е, и ? Какво му е новото на това. Аз съм ти казала за кого да гласуваш. Не се занимавай с глупости! ..Чакай, чакай. - Ти кой номер бюлетина пусна миналия път? Само да си пуснал за някоя шоу програма! Убивам те. Кой беше номера на бюлетината дето пусна?...Изпотих се като Доган на пресконференция.
- Не се занимавай със стари работи бе жена. За еврото гласувах. Гледай тук какво разправят. . Е е равно на Мъ по Цъ на квадрат. Абсолютно вярно! Тоя Айнщайн вярно е бил гении. Нали знаеш, че той е намерил отговор на всички въпроси? Виж какво дават по „Да Винчи” . Според неговата теория за относителността, Е е равно на Мъ по Цъ на квадрат.
- И кое е общото между нашите избори и Айнщайн бе тъпако! Може ли той да се е занимавал с такива простотии? А и той е умрял отдавна. Забрави. Дръж боклука!
Отдъхнах си. Не беше ме засякла с порното
.- Глей сега. Ти английски не си учила, а аз съм учил в горните класове. - „Е” идва от електорат, от елекшън. Да ти го напиша ли на английски? - Значи. Е е цената за да получиш необходимия брой гласове за дадена партия или мутра...
- Не обиждай хората, нарече тя мутрите хора. - но карай натам... тя си глътна граматиката и замръзна. – „еМ” идва от маса, маси от хора. Демек, броя на хората за купуване. На гласовете, де. Значи. Да кажем, броя на циганите от една фамилия или броя на членовете на една избирателна секция, или броя на работниците в една мина на Ковачки, или броя на жителите на едно село в разградско..Жената ме погледна с учудване и седна на дивана. Легена с прането ме фрасна по коляното, но не беше време за пъшкане.
– А Цъ на кавадрат? ..Заинтригува се. Сега ще и разкажа играта. Накрая, тя ще отнесе боклука.
– „Си” на квадрат е, мила ми жено,..
- Не се лигави. Карай!- ..е нивото на корупцията..продължих аз. "Корупшън" на английски, жено, се пише с българско „Съ”, също така е и сирене. Цената на сиренето – чииз.
Сега жената се опули като Милен Велчев на дебат.
- Напиши ми го! Чийз не започва с Цъ, а с Чъ.
- Electorate. Corruption. Cheese.. Napisah az na salfetkata.
- A квадрата? - Жената беше загубила и ума и дума. Аз извадих уискито изпод масата и изцедих бавно и натъртено последните капки.
- Добре, че не лочиш от онова в бутилката "Цар Симеон". Добре. Ще ти купя друго уиски..
- На квадрат е защото в България всичко е на квадрат.
- Така е. Въздъхна убедено жената. - Продължи си мисълта. - Не! Не. - Дай пример.
- Така..а. За пръв път от десетина години жената ме гледаше по-различно и не ме прекъсваше на половината дума. – Мангов има в родата си сто души с право на глас, значи – „еМ” е равно на 100. Сиренето без мляко е 3 лева килото - „Си” е равно на 3. Три на квадрат е 9.;100 по 9 е 900 лева. Значи, Е е равно на 900 лева.
Нарочно замълчах. Жената ме погледна изчаквателно.
- Е е равно на 900. Това е цената на гласовете на родата му общо, казах аз и отпих от уискито.
- А кебабчетата? И те ли се пишат с Цъ?... Жената беше тотално изключила.
– Да..И написах с химикала на покривката “Chebab”.
- Будалкаш ме, ама карай... Ковачки не дава сирене и кебабчета..тя не видя покривката!..
- С Ковачки е друго. При него ” Си” е коефициент на корупция. Според данни на „Анти-корупция”, за България този коефициент е средно 4.20 или 4.2 на квадрат прави 17,64 лева. За сто гласа Ковачки трябва да плати 1749 лева. За сто хиляди гласа - един милион и седемстотин хиляди лева. – Така стои въпроса и за другите партии ментета, подмазах се аз.
- Не. Не. Първо. - Ковачки не дава пари на работниците си, а ги моли да гласуват.
И второ. Доган пък изобщо не плаща за гласовете на турците.
- А бе жена! Кой ти казва, че ще дават пари на работниците? Ми колко струваше „Вип брадър” ма? Те, парите, отиват където трябва, но са реално толкова. Айнщайн няма да се занимава с българските спецефичности...Изкефих се на физиономията на булката. Започнах да си припомням науката. Бях добър по смятане едно време...А тя милата, беше напълно зациклила.. - А с Доган работата е друга...почнах да умувам пак.
Но жената стана рязко и ме прекъсна:
- Знам. Той ги взема от държавния бюджет и ги разпределя. Неговите хора си имат сирене и то от мляко. ....- За 500 000 гласа, по 4.2 на квадрат Доган ще трябва да инвестира 8 820 000.Тоест, Е = 8 820 000 лева.. продължавах самодоволно аз.
- За шестотин хиляди гласа трябва да разпредели....сметни набързо колко! Но по коефициент на корупция девет!
- Към педесе милиона. – сметнах на ум аз.
- Евро! Отсече жената и погледна телевизора. Преводачът казваше „... с всеобщата си теория на относителността Айнщайн обърна представите на хората за света. И до днес малцина разбират дълбочината на познанието, с което този уникален гении дари човечеството..”
-Прав е човека. Малцина сме.. изпъшка жената и остави прането на коленете ми. После взе торбите с боклук и се запъти към изхода. – Ще ида на въздух, а ти простри прането. А на парламентарните избори ще вляза в кабинката с тебе, да те видя за кого гласуваш...
28.06.09

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisithebest
Категория: Забавление
Прочетен: 1749185
Постинги: 255
Коментари: 2292
Гласове: 7227
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031