Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2022 18:54 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1249 Бъдещето на градовете I
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1249 
Бъдещето на градовете I

  image

 

Една статия на страницата на Carmarket.bg под заглавието „Гръцки остров става тестов полигон за градовете на бъдещето“ ме провокира, отново да изразя публично разбиранията си за бъдещето на градовете, основавайки се на познанията и опита си, за разлика от изразеното от автора й твърде недостатъчно, малко и повърхностно.
Градът, очевидно е подчинен на моторните превозни средства в него!
Също вярно е, че те го тероризират, обременяват живота на гражданите му, тровят средата и въздуха му, замърсяват и улиците с шума си, дори - с наглостта на собствениците им.

Могат ли хората да живеят без колите?
Мисля, че не е възможно, защото колата е гениално човешко творение!

Но, възможно ли е - градовете да регулират тоталната им доминация в градската среда?
Повече от сигурно!
И това, вероятно, ще бъде част от проблемите на градовете в бъдеще, разрешаването на които ще покаже степените на тяхното развитие при намиране на оптимално управление на средата за обитаване, труд и образование, но също така ще изяви и интелектуалното ниво на устройственото им планиране.
*
Защо мислите, че световните манипулатори продължават да баламосват човешкото общество с промените на енергийните източници, които днес използва?
Не знам, а вероятно и те не знаят. Сигурно са намерили нови златни пътища, си отговарям наивно, които се канят да използват и спечелят!
*  
Питали ли сте се, защо китайци, американци и разни други продължават да строят идиотски небостъргачи, след като всичко в инфраструктурата на градовете им е, почти едно и също - от средата и края на миналия век?! Защо останалият свят така сляпо ги копира, сякаш наличието им говори за просперитет и високи технологии!
Да не би супер градовете да имат някакво, невидимо за повечето хора, предимство пред малките градчета и безспорно по-стойностната им среда на обитаване!
Има ли някой представа, как ще се развие животът на планетата и градовете, дори след достигане на оптимална промяна на използваните енергоизточници? Не говоря само за нашата полусляпа и разногледа икономика, а и за изоставените градове – там, в миналото, преди половин век! Говоря и мисля за цялостната политика на човешкото общество по отношение на града, изобщо!
*
С какво ще се промени средата на централната зона на София, например, ако се смени изцяло енергията, която се ползва днес, за да се движат леките коли и джиповете на малоумниците с бръснати глави, след като те ще продължават да пресичат денонощно нейното ядро, старата и съвременната сакрални зони от изток на запад, и от север на юг? Може ли, някой да каже – каква ще е промяната?
Не ще може, защото властта, която управлява града не може, сама себе си, да облагороди, камо ли да покаже бъдещето на столицата като един изоставен двумилионен град и това й незнание, не се корени в елементарното й образование, а в липсите на възможности да открадне някоя чужда идея, защото няма откъде да я види, за да я имитира и копира, както е свикнала, защото липсват такива.
И европейските й предводители приказват празни, кухи и нефели приказки, тъй като и те не знаят, какво да направят, за да могат европейските градове да станат по-умни и с по-екологично съобразна среда, както ни баламосват. Те, също не знаят, защото, ако знаеха щяха вече да са ни проглушили ушите с гениалните си идеи за бъдещето на европейците и на техните красиви градове, не само, защото гражданите им и заслужават, а защото 75% от тях са техни обитатели!
*
Знае ли някой, изобщо, нещо за градовете и бъдещето им?!
Отговорът, още дълго време ще е отрицателен, защото и днес, както и вчера, политиците се занимават с всичко, но не и с това, от което би трябвало да разбират. Занимават се, за жалост и с архитектура, и с по-висшето й ниво – градското планиране.
Но напоследък, някъде из Европа, като че ли градските власти се събудиха и започнаха с помощта на специалисти – сами, без държавата, да се опитват да решат трудно решимите си устройствени проблеми, защото са най-близо до тях и ги виждат. За съжаление и те не разполагат, все още, с добри, и подходящи идеи! Заради това всички балъци ще се питаме – защо и от кога европейците са изпаднали в този творчески недоимък?
Мисля, че проблемите им се коренят в изоставянето на грижите към градовете за дълги периоди от време, въпреки крещящата нужда от помощ при непрестанното им и независещо развитие, и въпреки управлението на властите. И те изоставиха грижата за градовете, което е куриозно - така, както почти всички български общински власти изоставиха повечето от нашите и особено, очевидно, най-динамично развиващият се София, уж заради липсата на финансови възможности, но е заради умствената си недостатъчност!
*
От скоро специалисти и градските власти се мъчат да помогнат на Париж и Виена, на Лондон, Милано, Неапол и Барселона като всячески се опитват да ги извадят от мрачната среда на съвремието, чиито градски характеристики се ограничават в едно доминиращо планово и пространствено условие – на тотално доминиране на моторните превозни средства над градското развитие и среда, агресивно използващи земната повърхност на градовете чрез мрежите от улици и булеварди и нищо друго!

Съвременният град е напълно подчинен и пригоден за тотална експлоатация от леките моторни средства, за сметка на здравословното пешеходно движение и екологично чистата урбанизирана среда! Градовете се преобразиха в урбанизирани територии, в които доминира скоростта на придвижване, при пълната липса на задоволяване на нуждите им за паркиране и гариране, отново - за сметка на пешеходците, деца и възрастни, на паркове, зеленина и връзките с естествената природа! Градовете не притежават и един квадратен метър полезна общинска площ - като София, например, която би подпомогнала тяхното функционално и пространствено развитие! 
Градовете се задоволяват с факта, че в тях има стотици хиляди коли, струпани в сравнително ограниченото м пространство като даденост, а изпълнителната и техническата им власт не се интересува от нищо друго, даже - се страхува! Страхува се да мисли и да действа в името, на каквато и да е промяна, а това се вижда, дори, и от кьоравите, и затъпелите й граждани. За властите - градовете в България са в цветущо състояние, а не болни! Разбира се, но болни са те и това не е трудно да се разбере, защото, както казах - почти навсякъде, властта е трогателно неграмотна и професионално боса!
мп




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1381330
Постинги: 1696
Коментари: 16
Гласове: 472
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031