Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 23:21 - Кисело зеле за подобряване на чревната флора и укрепване на имунната система
Автор: plamenshopov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 27540 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 16.02.2010 16:29


Кисело зеле за подобряване на чревната флора и укрепване на имунната система

image

Киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
Лечебни свойства
Суровото кисело зеле е изключително здравословно. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Въпреки това, ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причини разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се яде малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира. Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е с повишено ниво на противоракови агенти, като isothiocyanates.
Вече е известно, че запазването на кисело зеле в анаеробна (без достъп на кислород) среда (в саламура) води до предпазване на витамин С от окисление.
Киселото зеле е също източник на биогенните амини, като например тирамин, които могат да причинят неблагоприятни реакции при чувствителни хора и трябва да бъдем внимателни и по малко да увеличаваме приема. Можем да получим “die-off” реакция. Това е реакция от умирането на вредни бактерии и микроорганизми в червата при което се отделят токсини. Можем да получим главоболие, прилошаване или други симптоми. Отново напомням, по малко да увеличаваме приема. Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane).
Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства; неговата консумация се препоръчва при превенцията на грип, като гастро регулатор за различни стомашно-чревни проблеми, от диария до запек, язви, бронхит и различни други храносмилателни и дихателни заболявания и нарушения, анемия, но също е много популярно, като основно средство за защита срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболие, но също така неутрализира действието на алкохола в стомаха и чревната лигавица и почиства черния дроб.
С киселият зелев сок (зелевата чорба) можем да си прочистим червата сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши, ако вие е много солено трябва да я разредете с вода.
Едно скорошно проучване на Американския център за ракови изследвания е установило, че киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.

Храносмилателни предимства

Кисело зеле е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерии. L. planatarum е много доминираща разновидност (щам) на здравословни бактерии, които спомагат на храносмилателната система по следните начини: стимулират имунната система чрез увеличаване на антителата, които се борят с инфекциозни болести, спомагат за потискането на патогенните организми, включително E.coli, Salmonella и нездравословния свръх растеж на кандида (гноеродни бактерии), създават антиоксиданти като глутатион (glutathione) и dismustase, които премахват свободните радикали, които са ракови предшественици, превръщат трудните за възприемане от млякото съставки, като лактоза (дизахариди)  в по-лесно смилаема млечна киселина. Те неутрализират анти хранителните вещества открити в много храни, включително phytic aсid (киселина) намерена във всички зърна и трипсин-инхибитори (trypsin-inhibitors) в соята и освен това генерират нови хранителни вещества, включително и омега-3 мастни киселини, за подпомагане на храносмилането и следи от GTF chromium минерал. Тези различни свойства са най-добрите научно доказани причини за това, което е известно от лоялните потребители в продължение на хилядолетия, кисело зеле лекува стомашно неразположение и е най-добрата естествена физиологична среда за стомаха. Много източници на сурови ферментирали храни са полезни на храносмилателната система чрез увеличаване на здравословната флора в стомашно-чревния тракт или чрез създаване на среда, подходяща за тяхното размножаване. Кисело зеле и сока на киселото зеле са традиционни народни средства за запек. Ферментацията всъщност увеличава хранителните стойности на зелето, особено с витамин С. Ферментиралите храни улесняват разпределението и усвояването на протеините. Те имат успокояващ ефект върху нервната система. Ползите от киселото зеле и сока от кисело зеле са признати за поколения напред. В някои семейства от южната част на Германия, децата са хранени със сурово зеле два пъти седмично за да се поддържа чревната им флора. Днес се смята, че тези благоприятни предимства се дължат на високия процент на млечна киселина в кисело зеле и сока от кисело зеле, които естествено подкрепят храносмилателните процеси, поддържат чревната флора и повишават чувството ни за благополучие.
Процес на ферментация
Получава се при ферментация на нарязано бяло зеле в солен разтвор от млечнокисели бактерии, включително Leuconostoc, Lactobacillus и Pediococcus. Отличителният кисел вкус е резултат от млечна киселина, която се отделя, когато бактериите ферментират захарите в зелето.
Не е необходима специална култура за млечнокиселите бактерии, тъй като тези бактерии вече присъстват в сурово зеле. Може да използваме само някои начини да ускорим процеса. Гнилостни бактерии също присъстват и може да придадат на киселото зеле лигав и мек вкус, когато температурата на ферментация е твърде висока. Ферментационният процес минава през три фази. В първата фаза, анаеробни бактерии, като Klebsiella и Enterobacter водят процеса на ферментация и създаването на кисела среда, която благоприятства следващите бактерии. Вторият етап започва в киселинна среда, която е благоприятна за бактерии, като Leuconostoc mesenteroides и други Leuconostoc spp, които вземат надмощие. В третата фаза, различни видове Lactobacillus, включително L. brevis и L. plantarum, ферментират останалите захари и способстват за по-нататъшно понижаване на рН.
Правилно приготвеното кисело зеле може да бъде съхранено дълго време при подходяща температура. Лигавото кисело зеле с прекалено мека консистенция и промяна на цвета не е добро за консумация.
Рецепта за бързо приготвяне на кисело зеле:
Нарежете една зелка на ситно, намачкайте зелето, така че да си пусне малко от сока, като го смесите със солта. Морска сол, 30 гр (1 с.л. е около 15 гр) на 1 кг се препоръчват. Пробвайте на вкус. Залейте с преварена вода (изчакайте да изстине водата и тогава), така че да се покрие и може и повече за да имате чорбица. Прибавете 1 чаша саламура от сирене и може и 2 лъжици кисело мляко. Бактериите са същите. Сложете съда на топло. Разбърквайте от време на време. След 3 дни е почти готово и можете да ядете. А след 5 дни е чудесно! Ако искате да го съхраните за по дълго време, трябва да го държите на студено.

Друга рецепта: На 1 кг зеле се слага 1 с.л. морска сол и 1/2 с.л. захар (за да се ускори процеса на ферментация). Нарязаното на ситно зеле се намачква със солта и захарта. Слага се в стъклени буркани и се залива с преварена вода (вече изстинала) на 1-2 см над нивото на зелето. Поставя се на слънчево и топло място в стаята и се преточва или разбърква всеки ден. След една седмица е готово за консумация. Рецепта на д-р Б. Димитрова.


Източници на информация:
http://www.sauerkraut.com/benefits.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sauerkraut
http://www.gaps.me/preview/?page_id=30

http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Винаги са полезни твоите постинги!
04.02.2010 01:29
Благодаря ;-)))
цитирай
2. plamenshopov - Благодаря ти!
04.02.2010 01:43
Бог да те благослови и даде желанието на сърцето.
Бог да благослови България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: plamenshopov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1822158
Постинги: 220
Коментари: 279
Гласове: 452
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031