Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2009 16:37 - Един скрит вирус...
Автор: sisithebest Категория: Технологии   
Прочетен: 7027 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 23.09.2009 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес искам да поговорим за едни малко митични същества.
Не говоря сега за дракони или елфи...

Искам да започна темата за вампирите.

Всякакъв вид вампири.

image
Нека първо да кажа, че вампир - това е сложно същество. Обречено да води един ограничен и на пръв поглед много самотен живот. Изпълнен винаги с търсене на едно нещо, а именно храна!

Не, не се прехвърляйте някъде из другите сайтове. Нека се замислим за малко. Тези същества, ако оставим мисълта какво им е храна, са много неравностойни и пренебрегнати. Представете си да имате ужасен глад постоянно, непрекъснато... и този глад ви кара да търсите храна, която също ви се опъва... а и имате известна доза желание ако може да не сте зависим само от един единствен начин на прехрана... малко лоша картинка...

image

Снимката е на момче от Африка. Момчето гладува.
Сложете му чифт кучешки зъби и би ви стреснало,
но то не е виновно за това.


Но точно поради този си начин на живот вампирите са си спечелили името на кръвожадни убийци, бродещи нощта...

Втората картина не беше много очарователна, нали.

Нека започнем от начало.


От къде са се появили вампирите? Румъния ?

Това е като да попитате от къде се е появил човекът...
 Моите извинения към хората, които ще кажат, че е дело на Бог. А той от къде се е появил ? Сам ли се е създал... винаги го е имало ? И къде го е имало ... както и да е, мога да се завъртя по тази въртележка до безкрай, без да имам логично (научно) обяснение.

Оставяйки тези мисли и приемането, че вампирите са се появили по някое време в еволюцията на човека (факт, който ще пренебрегна по-нататък... но за сега го приемаме за верен).  Кога?

Претърсваме времето назад и откриваме, че едни от първите сведения са много назад. Много хора смятат, че вампирите датират от 17-18ти век. Грешно.
Тогава е времето, когато започва да се използва все по-често думата Вампир в Англия и малко преди това в Германия. Преди тях обаче се е споменавало за вампири в Сърбия и Олтения (още през 1718).
Английската дума за вампир - vampire, най-вероятно преминала и през френското vampyre, идва от германското Vampir. Което на свой ред е било придобито от сръбскоро вампир/vampir. В славянските езици името се доближава до сръбския вариант. На български - вампир (vampir), чешки и словашки - upнr, полски - wąpierz и upiуr, руски - упырь (upyr"), беларуски -  упыр (upyr), украински - упирь (upir").
Едно от най-ранните споменавания на термина на стар руски (upyri) е през 11-13ти век. Има и пергамент, датиращ още от 1047г, съдържащ текст, чийто автор се подписва като "Upir" Likhyi " (Упирь Лихый), което означава нещо като  "лукав кръвопиец" или  "Нечист вампир".

Оставяйки на страна тези датировки 18ти век е векът на бума на вампирите. И не случайно. Но за това по-нататък.

Вампирът е човек, който няма душа. Той е нежив, мъртвец, който е задвижван от тайнствена магия. За някои това е нечистива душа, за други е дявол, за трети е черна магия, за други е проклятие. Но има и такива, които смятат, че вампирите са открили начин да изцеждат живота от другите и така да се поддържат живи, но веднъж опитали - стават зависими. Както наркотиците те държат зависим... не мисля.
Живеят вечно. Отново не съм много съгласна. Живеят, може би малко повече от другите, само защото обновяват кръвта си често. Един от проблемите на хората е, че кръвта им става стара. Така с нова кръв се доставя повече кислород до клетките и кожата и целият организъм живеят по-дълго. Дали е така обаче?
Когато нещо се погълне, то отива в стомаха. Там се разгражда и се отделят нужните вещества. До тук с теорията за повечето кислород, освен ако не си преливат.

Тук идва ред на зъбите.

Това за сега не мога да намеря друго обяснение освен едно, за което също по-нататък, когато започна за 18ти век.

Така. До тук имаме хора, които по някаква причина се дрогирват с кръв и търсят от къде да си я набавят.

От къде?

Първото пред очите им, не забравяйте, че това е глад за поредната доза.
Тук започват и историите колко са кръвожадни и безпощадни.

А граф Дракула?
За него друг път ;)

Нека да се прехвърлим малко в историята - много, много назад. Тогава никой не е знаел, че това е аномалия на човека, имало е малко подобни и не се е знаело нищо за тях. А за такова нещо - или добро или нищо. В случая второто. Прехвърляме се към 13-15 век, където започват да се появяват термини за това състояние. Появяват се повече индивиди, страдащи от тази болест. Минаваме към 17ти век. Вече е ясно, че има някакви хора, които са по-странни от другите. Болестта им има отличителни белези. Тези белези са еднакви и се проявяват при всички тях. От тук идва и поверието, че живеят много години - един човек бива бъркан с друг. Минаваме на 18ти век - бум на вампиризма!

image
Началото на 18ти век е време, в което не ви се иска да живеете. Поне не заради това. Нека се замислим... Има болест, която поразява бързо, заразна е (с ухапване ставаш един от тях). Има деформации по тялото и в характера - по-дълги кучешки зъби, агресивност, бързина, жажда за кръв - симптомите.

Но нека се замислим какво става всъщност края на 17ти и началото на 18ти век ?

Век,  който се появяват много неща, изобретения... епидемии.

Хората попадат под ударите на нови болести из цяла Европа. Също така се води и война на балканите, от където се влива славянски народ в по-западните райони. Те носят със себе си предания и митове... и легендите за вампирите. Хората вече са обезверени. Те се осланят много на религията. Така преданията за митичните създания идеално пасват като обяснение на новата болест.
Бивайки забравени за около 5 века вампирите отново виждат бял свят. Въпреки, че както всяко нещо хората започват да изопачават историите за тях. добавят нови неща, доукрасяват ги, за да паснат по-добре. Ненамирайки друго реално обяснение - вампирите излизат от митологията и се пренасят в ежедневните вестници и биват приети като реалност. Така една болест завладява света... или поне Европа.

Но не мислете, че това е проклятие... вампиризмът днес е научно категоризиран.
Всъщност това е промяна на ДНК структурата на човека.

Усещате ли на къде вървим в тази статия? както и да е... четете нататък...

Нека погледнем един експеримент с медуза и мишка. Инжектирваме ДНК на медуза в ембрион на мишка. В резултат се ражда съвсем нормална мишка. С малката разлика, че нощем свети в тъмното...
Аналогично човешката ДНК може да бъде променена.
Това става не само по медицински път... Широко използвани наркотици - LSD и Thalidomide например, също променят ДНКто на човека. Много вируси също го правят...

Замислете се какво е вампирът? Те са по-слилни, учат по-бързо, по-стабилни психически са, живеят по-дълго, изглеждат млади по-дълго... Всичко, което би искал един нормален човек... това не кара ли една камбана да забие в главата?

Всяко едно правителство би искало такива работници и войници. Всеки би искал да бъде като тях. С малкия проблем, че се нуждаят от човешка кръв... а така ли е наистина. Наистина ли с били толкова кръвожадни или просто е трябвало да се нагнети омраза към тях. Един нормален човек би се почувствал заплашен. Да не му вземат работата, да не остане място за живеене или храна за него, че няма да може да се справя толкова добре като тях, няма да може да създава семейство, тъй като ще се предпочете вампирът. Отделно църквата вече ги заклеймява като зли, дяволски същества. Така всички вкупом се обявяват против една разновидност на човешкото същество. Представете си, че вие сте кроманьонец и идва неандерталеца, който е по-силен и жилав от вас... няма ли да се почувствате заплашени от него ? Ще се опитате да се преборите с него. Но историята ни казва как неандерталците са изтласкани и в крайна сметка изчезват...

В крайна сметка не искам да кажа, че вампирите са един вид еволюция. Нито, че са генетичен опит на някое правителство, макар че за това се замислям в днешни дни... Трябва да се разбере, че вампири е имало, има и ще има. Ние ще се погрижим да останат поне няколко, защото човека в днешно време страда от синдрома на доброто държане... както с индианците - ще ги сложат в резерват и ще ги изучават. Голямо бъдеще ги очаква...
Отплеснах се.

Вампирите според мен са хора. Болни или не тях ги има. И нямат нищо общо с кръвожадните изображения и бледите фигури, наложени ни през 18ти век. Да, образа им също е изобретен тогава. Както и популярният образ на Дядо Коледа е дело и продукт на Coca-Cola... Те не се боят от светена вода. Кол в сърцето ги убива, както и всеки нормален човек би го убил кол в сърцето. Не понасят слънчева светлина поради нарушена цялостност на кожата и/или клепачите. Резултат от промяна на хромозомите на ДНКто. (справка за слънчева алергия примерно - най-простият вариант, при който се получава само обрив при излагане на слънце).
Зъбите са деформация, както при гореописания опит с медузата и мишката, грешка.
Пиенето на кръв - отново грешка, страничен ефект, но не толкова от значение, колкото един вид фикс идея.

Добре, нека се замислим и друго. Всички са успели да заличат историите, че тези същества са всъщност нормални хора. Скрили са ги зад митовете за злото и църквата е спомогнала страшно много за това. Защо?
Заради гореописаните опасения на нормалните хора. За да бъде приет един такъв човек в свят на по-слаби, той трябва да бъде представен постепенно. Започва се със съобщаване на експерименти върху човешката ДНК... случи се. Продължаваме с успеха и незнайно как откриваме промяна в ДНК хромозомите, която помага за по-дълъг живот. Готово! Започват се програми за удължаване на човешкия живот... до тук всичко е ясно... а после, ще кажете вие... след това ще се открие ген, който води до удължаване на живота... но също така при по-задълбочени изследвания води и до друг страничен ефект . Открива се ваксина за друга ужастна болест. СПИН например. След което се съобщава, че това е всъщност вирус, който в същината си е ваксината.  Така се съобщава за вируса, който променя човешката ДНК по съответния начин, за да се получат вампирите, макар това да не са вече те и предполагам с ново име. Този вирус може би ще доведе и до лечение на СПИН. Така ще се покажат на бял свят и хората, които са използвани, за да се направят всички тези изследвания - а именно истинските вампири. Така те ще бъдат приети в света на нормалните хора... като спасители от една ужасна болест. Примерен сценарий.. но не мислите ли, че е доста реалистично?


В крайна сметка не се бойте от вампирите. Те няма да ви нападнат в нощта. Вашите правителства ще ги поканят през главния вход, а вие ще им се радвате. С темпото, с което се развиват нещата смятам, че денят наближава.... хах... както и 2012 и появата на новите хора... ха, това сега ми дойде като идея. Дали наистина не са те! Ще го обмисля :)

Нека да приключим за днес. Ще продължа темата другия път, но малко в дуга посока...

image

 


Тагове:   вирус,   реалност,   мит,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. damnation - много интересно даде ми храна за ...
23.09.2009 16:43
много интересно
даде ми храна за размисъл
цитирай
2. sisithebest - :)
23.09.2009 16:49
радвам се, че ти е харесало :)
надявам се големия обем да не стресне хората и да не прочетът...
цитирай
3. анонимен - Хахахааааа!
23.09.2009 21:18
Девойко Христина (да се слави името ти, красиво е), от няколко месеца чета безумията ти - искам да ти благодаря за забавлението и да ти кажа, че след всичко, което съм изчела през живота си, а то е много, твоят така наречен блог е едно от най-умопомрачаващо неграмотните, замайващо безполезни, стряскащо безотгоровни, шокиращо-непреодолими в интелектуален аспект малки местенца, в които жадни за псевдо-слава дечица споделят тревоги, които карат хората с що-годе читав разум да се напиват и отрезвяват едновременно:) Давай, засищаш безкрайно много хора, желая ти много здраве и успехи, и истинско удовлетворение, искрено!:) И също така, уважение към времето и усилията, които отделяш за всичко, изброено по-горе - но нека помним, че има неща като отговорност, например, които е редно след толкова страстни бисери да накарат "една камбана да забие в главата":) Поздрав най-сърдечен!
цитирай
4. vasilan - утрепах
24.09.2009 02:17
последния, срамота ама котката не се даваше
цитирай
5. sisithebest - ех, #3
24.09.2009 08:46
Благодаря все пак, че ме четеш :)
Весело!
цитирай
6. sisithebest - ;)
24.09.2009 08:46
vasilan написа:
последния, срамота ама котката не се даваше

:D
цитирай
7. анонимен - От #3:)
24.09.2009 22:34
Много държа да добавя, че също така си и една от малкото, които изглеждат напълно искрени, спонтанни и мили, и това е по-важно от всичко останало, казано дотук - благодаря и за това!:) Успехи и всичко най!!! (Разбира се, че ще продължавам да те чета:))
цитирай
8. nesus - хм
10.12.2009 16:22
интересни разсъждения наистина... не знам дали си си играла да се ровиш из интернет за информация, отнсно това, което си писала. Като за начало бих ти препоръчал да прочетеш за еритропоетичната протопорфирия ( http://en.wikipedia.org/wiki/Erythropoietic_protoporphyria ) с това , забележи, генетично заболяване може да се обясни защо болните изпитват силна болка при излагане на светлина. В крайна сметка си права всичко се предава чрез ДНК, но тук говорим за заболяване, не за свръх хора...
цитирай
9. nesus - щях да пропусна
10.12.2009 16:28
въпросното заболяване може да протича с анемия, а едно време в "тъмните векове" ;) някои лекари са смятали, че пиенето на кръв влияе добре на анемията, така че основанията за възникването на мита за вампирите са налице
цитирай
10. анонимен - ---
12.01.2010 12:07
мило момиче, добра тема си избрала и е много интересно. накрая обаче си се "оляла". вампири не съществуват. ти виждала ли си ги? обзалагам се че не. така, че моля те основавай се само на факти, а не на фантазии.:D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sisithebest
Категория: Забавление
Прочетен: 1752838
Постинги: 255
Коментари: 2292
Гласове: 7227
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930